Friday, May 30, 2014

Rindu Amat Sama Ini Tempat

video

video

Setahun yang lepas...

video

June marks a month of saying goodbye...padahal lusa baru jun..jun akan menandanya 9 bulan pupilage period will end...and in this month too, it had been a year since final goodbye for us 30th legacy selepas ibadah kem..

Add gambar ni sebab aku dah x ingat bila last aku jumpa deme-deme ni..
I miss them..the 30th legacy and Aikol..for whatever provoke, sindiran, perli, makian, copy paste (biasalah orang Melayu..tidak pHd, takkan Melayu hilang di Malaysia)..Sometimes, I wish we were back at the old times..kita masuk lambat dalam moot court..kena sound dgn sir mizan, prof akram, dr duryana pasal benda ni..rindu dengar prof akram persembahkan lagu2 hindustan dia..rindu dengar sir raja bad and the cpc gang membebel pasal criminal procedure..rindu dengan lecture Kak Sham yang datang kelas bawa Akta je tapi kalau bercakap, mana dapat entah idea2 awesome..rindu nak bawa masuk makanan dalam moot court..rindu nak charge phone kt tempat wajib..rindu lepak Aikol Cafe even makan benda sama je aku rasa tiap2 hari..rindu kelas lecturers family law yang awesome dan lemah lembut..rindu lecture Companies Laws dengan otai2 yang aku rasa diorang ni patut buka syarikat, bukan mengajar..rindu kelas MLS dengan Prof Ashghar..rindu kelas tort dengan Prof Altaf (gaya kepala dia aku paling rindu)..rindu kelas Prof Hunud (selalu kena maki shame on you dan x beli buku nipis yang mahal nak mati dia jual)..rindu kelas Prof Naqib yang suara habis macho..rindu kelas Dr Iqbal yang aku rasa falsafah sampai sekarang aku x faham (part gaya dia sebut hudud paling aku ingat)..rindu kelas Ustaz Hamid J (sampai sekarang jawapan aku x pernah dia nak terima)..rindu dgn gaya lembut Madam Azlinor ajar (semoga madam happy kat Saudi)..rindu dengan kelas Criminal Dr Baha dan Madam Mahanoon (kelas malam yang paling best terutama masa zaman puasa)..rindu dengan kelas Constitutional Law especially kelas Dr KA dan Dr Ibrahim (teringat budak2 ni ada lukis gambar diorang masa kelas..vacuum betul perangai)..rindu kelas Transactions in Laws Dr Sadique even setiap kali dia cakap x faham English dia..rindu kelas Usul Fiqh Madam Wan sebab dia comel je mengajar..rindu kelas dgn Dr Tajul sampai 3 subjects aku ambil dengan dia sahaja..rindu kelas Mr.Bahar even x ramai nak ambil dengan dia,aku lagi suka sebab dia suka guna English yang entah dari kurun ke berapa wujud dan dia memang fatherly utk aku..rindu kelas dgn Dr Rusni sebab sebab dia senyum memang penyejuk hati..rindu kelas Mooting sebab Sir Shukor selalu batal kelas..dan rindu serindu rindunya lah (on lagu Spoon..siapa x tahu memang aku sudukan)



Rindu ni sebenarnya terubat dengan mendengar khabar ada yang bakal long call dalam masa terdekat (rasanya hari ini ada seorang), yang dah nikah, yang dah ada kerja tetap, yang belajar seberang laut, yang bakal nikah, yang bakal travel, yang bakal sebakal bakalnya lah..Indeed, Allah is a great planner. Dia permudahkan segalanya untuk 30th legacy aku..Semoga yang baik2 sahaja untuk mereka semua sehingga hembusan nafas terakhir..

“Ya Allah, Jadikan seluruh perbuatan kami amal soleh dan
jadikanlah perbuatan itu semata-mata untuk mencapai redhaMU dan
bukan mencari keredhaan orang lain” — Umar Al-Khattab


Wednesday, May 14, 2014

Terima Kasih 101..


Assalamualaikum..

Selamat Hari Guru..16 Mei..saja buat perutusan awal sebab weekend ada kerja..aku nak buat juga perutusan ni walaupun nanti ada lah orang cakap aku liberal lah, sekular lah sebab ikut sangat perangai Barat..sibuk nak ucap benda yang dikatakan 'one off on day only'..blurghhhhhh

Tanpa guru (tiba-tiba), siapalah Muhammad Afif bin Abdullah ini..bermula dari zaman sekolah rendah [SK Kebun Bharu, Klang..SK Rusila, Marang (Masa ni lah kes aku berak dalam seluar sebab tak tahu tandas kat mana)..SK Gong Badak (Masa ni lah bermula persahabatan baik sampai sekarang dengan Nazmi bin Zulkifli..p/s:aku puji mu ni mi)..SK Kompleks Gong Badak (Masa ni lah zaman gila kuasa bermula jadi pengawas sampai darjah 6) ]..kemudian, masuk ke alam remaja yang rambut belah tengah ala-ala Backstreet Boys (tak nak sebut New Boyz) dengan sekolah menengah satu-satunya, SMK Kompleks Gong Badak (sebab ada mee sup pok awi, tu yang aku sekolah kat sini je)..

Sepanjang bersekolah, aku bukan pelajar cemerlang (drama Melayu dah bermula)..kalau sekolah rendah, aku cuma dapat 4A1B dalam UPSR..menyusul PMR, cuma 6A2B..menyusul SPM, cuma 7A3B..haha..tapi aku cukup bersyukur dengan keputusan2 aku ni terutamanya SPM sebab atas usaha guru bernama Teacher Mahiran, aku akhirnya dalam sejarah dunia, dapat A2 untuk subjek tu..teringat misi mendera beliau yang kaw2 punya untuk aku dapat A2..nak buat macam mana, biasanya aku akan dapat 5C, 6C dan kadang-kadang 7D..hahaha..Selepas sekolah, masuk lah uia..perghhh..mati lah..uia bai..english superb tu..aku?mampu ke..dah lah dapat course pilihan ke-5 (laws) seperti keluar kandang singa, masuk mulut harimau #eh .. tapi macam biasa, aku gasak je..alhamdulillah 2 tahun asasi (balasan english level 4) dan 4 tahun ijazah, aku dah selamat graduated from UIAM pada 18 November 2013 dengan Second Class Upper..:)

Guru memang cukup dekat dengan aku..keluarga aku either sebelah almarhum abah ramai menjadi guru termasuk abah sendiri dan sebelah ummi pun ramai yang menjadi guru..crush aku pun seorang guru.. #eh ..aku faham nadi denyut seorang guru..dan aku cukup terkesan bagi mereka yang mengutuk profession ni..bagi aku senang je, siapa2 yang kutuk tu x sedar dia pernah belajar dengan seorang bernama guru..next time, kau suruh anak kau home-schooling je..senang..xde lah insiden berak dalam seluar macam aku..Profession ni jelas memerlukan kesabaran tinggi..Kalau kat uia, aku percaya lecturers aku memang tahap langit ke berapa punya kesabaran..ye lah,bila perangai students naik tocang sambil bunyi muzik ice-cream paddle pop, deme2 ni lah kena kaw2..itu yang buat aku cukup hormat pekerjaan dan mereka di dalamnya..Kalau nak bercerita pasal guru, hidup mati dan hidup semula pasti tidak akan berkesudahan..terlalu banyak jasa, budi, ilmu, gosip yang mereka sumbangkan..hehe..

Kepada mereka yang bergelar guru secara langsung atau tidak langsung..terima kasih, kamsahamida, syukran, arigato, komawo, xexe, nandre..Ikhlas dari anak murid yang x pandai tapi handsome (okay ignore the last one)



"Jadilah orang yang mengajar, atau orang yang belajar, atau orang yang mendengarkan, atau orang yang menyukai, dan jangan engkau menjadi orang yang kelima, maka nescaya engkau akan binasa"

Tuesday, May 13, 2014

Utusan Khas: Wanita




You were born to be loved and in your life, you are being loved

The love from God that started since the beginning of the world

Becomes connected with us meeting each other

And your existence in this world is a very huge happiness for us (baca: lelaki sejati)

You were born to be loved and in your life, you are being loved


Saturday, May 10, 2014

#Naufalika #Sabah #PertamaKali








































"Semoga anda berdua kekal hingga hujung nyawa..Ameen"

Endless







I love you
Even if I close my eyes
If I could see you just once
The heavens can take everything from me
And I can leave this world without regret
and I will say goodbye properly..

It looks like you are wasting away
You have lost your laughter too
I always watched over you from afar
I am so worried that you might be sick

I will wait until the day I die
Don't cry alone because I'm not there
Until the day I can console your tears
Until that day be patient and endure