Thursday, September 8, 2016

Afif Jajat Semula


Teaser..

Trip jajat tempat baru

Tuesday, September 6, 2016

Viral and Judgmental Are Too Scary

Salam sejahtera ke atas kamu.

Tajuk acah-acah deep tapi sebenarnya biasa-biasa aja. Terfikir perkara ini bila berita Safiey Ilias kembali memondan. Aku jujur cakap walaupun umur baru 27 (coming soon), aku dah malas nak ambil peduli haru biru kehidupan.

Kalau hangpa semua perasan, Malaysian ni ada satu attitude; suka viralkan what it is not necessary. Safiey memondan semula. Uqasha buka tudung. Fara Fauzana tak jadi nikah pun depa habis cepat viralkan.

Bagi yang mengenali aku, aku ini seorang yang jumud, keras dan hardcore. Sebab itu suara kasor memanjag, buat submission kat court pun macam nak bergaduh. Cumanya since diri ini sedor diri getting older, aku lebih memikirkan asbab dan ketentuan disebalik cerita. Yes, literally for whatever Safie, Uqasha atau Fara did are actually wrong. Salahnya adalah depa cuba lawan ketetapan Tuhan; jangan nak jadi gender lain, jangan tunjuk aurat dan jangan hebahkan sesuatu gahnya sehingga berlebihan. But, could all of us think just for one second; did they want this happen?

Aku selalu berdoa untuk tidak menjadi seorang yang judgmental. Scary nokharom wei. Tambah-tambah judgmental rakyat Malaysia ni lagi power. Boleh ketemu ajal kalau kena bash, viral dan judge by Malaysian.

Wahai manusia Malaysia,
 If you can't say a good and soothing words, the best thing you could do is to remain silent. Above all, some people were not being raised in the same environment as we are. Some people may not have the same basic knowledge of understanding religion as we are.

If your mouth could only say harsh words, please remain silent, and pray for those human beings. That's the best thing we could do.

Dia bertukar menjadi pondan, Kau bertukar menjadi Tuhan

Coretan Petang, 6 September 2016

Friday, September 2, 2016

I am back




Assalamualaikum.

Sumpah dah bersarang teruk blog ini. Entry terakhir januari 2015, tapi dengan sibuk kerja bagai, trip bagai dan paling best tahun lepas jatuh cinta wei (hahaha), blog ini terbengkalai. 

Sebenarnya 2016 ini nak mula menulis blog balik tapi travel ke Krabi Mac hari itu dan Mei, 28 aku kahwin dengan suri hati, this keep me delays the intention to write something in this blog.

Kehidupan aku sekarang jujur lain. Banyak fokus bila jadi ketua keluarga ini. Regardless either zahir atau batin, aku sekarang lebih fikir ke hadapan berbanding lembap berfikir semasa jadi bujang. Banyak ups and downs for the first 3 months of this marriage tapi seriously, aku bertuah dapat isteri yang memahami, pandai masak dan yang penting pendek dari aku untuk go through those ups and downs. 

Right now, the focus becomes too wide selepas ‘Abiyd kemalangan pada 12 Ogos 2016. Kecederaan? Seperti yang aku meraung di Facebook dan Instagram. Sesuatu yang Abdullah’s clan never thought this would happen. Duit, fokus, tenaga dan semuanya kini fokus pada recovery ‘Abiyd. Aku cukup sedih bagi dia. Dia semangat nak PT3, nak pergi kem peringkat negeri, siap beli beg baru. At last, this is happened to him. Well, Allah knows the best. Aku juga cukup sedih dengan Ummi. Ummi dah semangat untuk majlis sambut menantu 10.9.2016 ini, tapi dengan situasi ini kami sekeluarga bersetuju tangguh kepada 29.10.2016. Cumanya, it looks like ummi akan beraya di hospital dengan abiyd for this year. No more masak-masak, tempah makanan, pergi solat hari raya sama-sama. Allahu. Remuk hati kau tau tidak. Tapi aku belajar qada dan qadar. And as His servant, aku kena guna ilmu ketentuan Ilahi ini. Insyaallah there will be a bright light for all of us.

2nd September would be landmark of this blog to make a comeback. Perlahan-lahan aku akan update perjalanan La Storia. The story would not be more on travelling but it becomes wider than usual. This blog would be a life to all readers, family and myself.

Sekian, satu coretan. 
(Jumaat, 2 September 2016)