Saturday, April 14, 2012

Nasi Kerabu


kalau lah dapat nasi ni untuk lunch tengahari ni kan best...

Tuesday, April 10, 2012

Susah Menjaga Hati...

Assalamualaikum.. entry kali ni ada kaitan dgn entry yg dulu.. Janganlah Kedekut Sangat .. kenapa tiba2 aku nak kait dgn entry yg dulu ni..ini ceritanya...

Ceritanya bermula apabila take home test company diberikan kepada kami budak2 malas untuk mid break baru ni..hati aku dah berkata, confirm orang cari aku walaupun aku ni bukan pandai sangat..nak tanya tu lah..nak tanya ni lah..aku buat lah test ni time cuti walaupun hati x rela sebab cuti di rumah telah dikacau..Alhamdulillah,1st draft utk semua soalan berjaya disiapkan time cuti hari tu..

Datang je uia,berduyun-duyun orang datang menanyakan company..ada juga yg datang nak tengok mcm mana aku jawab...aku jujur cakap aku keberatan sebab ni adalah take home test dan aku takut ada orang tiru jawapan aku..tetapi aku tetap husnuzon sebab ini adalah ilmu...aku xnak kedekut ilmu...cumanya.....

Beberapa hari sebelum hantar test ni semalam, adalah suara2 sumbang yg mempersoalkan jawapan aku..siap cakap tulis je panjang2,confirm markah rendah..yg paling teruk cakap jawapan aku merapu..Ya Allah...kalau ikut hati nak je aku tumbuk orang tu..memang @4!!$$$ !!! Dia ingat apa haaa..memang aku tahan sabar sangat2..aku cuma beristigfar dalam hati tapi seriously,memang syaitan menang time tu..Aku tau aku bukan DL..pointer cuma 3.4 je..x macam dia..nak cemerlang je memanjang..tapi at least tolong hormat aku..dia ingat jawapan aku ni macam mencurah air ke daun keladi ke apa..sia2 macam tu..aku habis baik buat test tu tanpa minta tolong orang..aku dengar balik rakaman lecture dalam kelas..aku baca buku prof aiman tu yg memang buat aku pening..aku baca dgn baik2 slide note dr zuhairah..akhirnya aku berjaya buat jawapan aku sendiri tanpa minta bantuan orang..aku cukup bangga dengan diri aku berbanding orang2 tertentu yg talam 14 muka ni...

Selepas peristiwa ni,aku terfikir perlu ke melawan entry aku yg dulu iaitu sila kedekut dgn ilmu..kadang2 bila syaitan dah bermaharajalela dalam hati aku yg x suci mana ni, benda jahat lah yg aku rasa nak buat..tambah2 nak menyumpah orang tu memang wajib..cumanya malam tadi sebelum aku tidur, aku bermuhasabah dan teringat nasihat angah ee..time zaman2 jahiliyyah aku dulu, dia selalu ingatkan aku kalau rasa nak marah dengan orang, sila ingat kebaikkan orang tu terlebih dahulu..itu cara terbaik untuk kita menghargai orang2 di sekeliling kita..bila ingat balik nasihat ni,aku cukup insaf sekali..kenapa aku jadi macam ni..aku nak berubah tapi kenapa part menjaga hati,aku selalu tewas..memang betul kata Imam Syafie, hati adalah benda kecil tapi perkara paling susah untuk dijaga dalam pembentukan sahsiah seorang mukmin..hmmm...Ya Allah tetapkanlah hati aku ni..aku cuba menjadi yg terbaik disisi-Mu..aku x kisah orang memandang hina aku,yang penting aku mendapat tempat sisi-Mu..

Sekian, mood ingat dekat rumah...-_-

p/s: talk that talk ~ ~