Wednesday, February 29, 2012

Wordless Wednesday



This is what really happen to our society right now.. #Muhasabah

Wednesday, February 15, 2012

Friday, February 3, 2012

Awas! Dosa Berganda


Melakukan seuatu dosa secara berulang-ulang dan terus-menerus walaupun ia dosa kecil. Sesungguhnya hanya perkara yg baik sahaja yg boleh dilakukan secara berterusan walaupun sedikit

Sesuatu dosa itu dianggap sebagai perkara remeh. Jangan pernah sesekali mengatakan bahawa dosa itu sebagai perkara remeh walaupun ia kecil kerana Allah itu Maha Besar lagi Maha Agung.

Timbul rasa bangga kerana dapat melakukan dosa tersebut. Walaupun tahu perkara tersebut dosa, seseorang bangga melakukannya. Dia tidak sedar bahawa dia akan mendapat balasan buruk daripada Allah

Tertipu dengan nikmat yang Allah kurniakan. Inilah istidraj iaitu seseorang yang diberi nikmat Allah, namun masih kekal melakukan dosa dengan perasaan aman dan tenteram.

Tidak segan-silu memberitahu orang lain akan dosa yang dilakukan. Seseorang yang bersikap seperti ini sebenarnya telah memalukan dirinya sendiri bukan sahaja di hadapan manusia, bahkan di hadapan Allah.

Dosa yang dilakukan oleh seorang ulama atau tokoh dan menyebabkan ramai pengikut turut melakukannya. Oleh sebab itu, ajarkanlah perkara yang benar dan tepat berlandaskan syariat Allah.

Muhammad bin Abdullah

" Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda yg bermaksud: " Allah berfirman: ' Sesiapa yg memusuhi kekasih-Ku, maka Aku menyatakan perang kepadanya. Tidaklah seorang hamba mendekatkan diri kpd-Ku dgn sesuatu yg aku lebih sukai daripada apa yg Aku wajibkan atasnya. Tidak henti2 hamba-Ku mendekatkan diri kpd-Ku dgn amalan2 sunnah sehingga Aku mencintai-Nya. Jika Aku telah mencintainya, maka Aku menjadi pendengarannya yg dgnnya ia mendengar, menjadi penglihatannya yg dgnnya ia melihat, menjadi tangannya yg dgnnya ia memegang, menjadi kakinya yg dgnnya ia berjalan. Jika ia meminta kpd-Ku, nescaya Aku mengabulkannya & jika ia meminta perlindungan kpd-Ku, nescaya aku melindunginya. Aku tidak pernah teragak-agak dlm sesuatu yg Aku putuskan, spt teragak-agaknya Aku utk mewafatkannya sbb dia benci akan kematian sedangkan Aku pula benci utk menyakiti hatinya.''' "

Hadith di atas merupakan salah satu keistimewaan Muhammad bin Abdullah yg digelar kekasih Allah S.W.T. Best kan..siapa yg xnak jadi kekasih Dia..=)

Entry ni adalah sempena menjelang sambutan keputeraan junjungan besar kita Rasulullah s.a.w yg akan muncul tidak lama lagi..It will be a norm in Malaysia apabila sambutan Maulidur Rasul ni, kita akan berarak, berselawat, bertakbir memuji keagungan Rasul terakhir kita itu..Simple kan benda2 ni tapi aku syukur sangat kat Malaysia ni ada buat benda2 ni...at least, ni adalah perkara paling mudah untuk kita ingat Baginda..bnd2 susah lain tau sgt payah nak ikut...=)

Aku sampai sekarang respek dgn Baginda sbb dia berjaya menyatukan pelbagai kaum, agama time Baginda menyebarkan dakwah...pasti best kan kalau aku dapat jumpa dia..nak je peluk, cium Baginda..entah2 aku minta signature Baginda...=)..sebut pasal jumpa Baginda ni, ada video dari Tuan Guru Harun Din yang menceritakan dia bermimpi berjumpa Baginda...Ya Allah, bapak best..sesungguhnya Allah dah kasi hint yg even after His demise, kita masih dapat berjumpa dia, cuma for certain people only..kalau aku ni, memang kena tunggu aku settle kan dosa2 aku dulu lah jawabnya..ni video tersebut..


sangat sebak ok dengar video ni..siapa yang belum dengar, boleh dengar2, fahami dan hayati baik2..=)

Aku teringat satu lagu dari In-Team, Pemergianmu yg menceritakan suasana ketika Baginda wafat..part tu lagi buat aku nak nangis..siyes aku xtau ada lagu ni..nasib baik ada orang perkenalkan..haha...ni video lagu tersebut:


Aku malas nak cite panjang2 pasal sirah Nabi ni..semua orang dah tau siapa Baginda, ayah dan ibu Baginda, orang2 yang rapat dengan Baginda dan musuh2 Baginda..korang kan A1 dalam Pendidikan Agama Islam..yang budak2 sekolah agama confirm belajar lebih mendalam pasal sirah Nabi ni..=)..Semoga dengan kedatangan sambutan Maulidur Rasul pada tahun ni akan membawa kita mengenali dan mengikuti sunnah2 Baginda agar syafaat yang Baginda janjikan ketika pada Hari Perhitungan kita mampu rebut..=)..Wallahualam..=)

p/s : time tulis entry ni tengah serabut cari mana aku letak beg nak bawa balik uia ni...

Thursday, February 2, 2012

One Direction


You're insecure
Don't know what for
You're turning heads when you walk through the door
Don't need make up
To cover up
Being the way that you are is enough

Everyone else in the room can see it
Everyone else but you

[Chorus]
Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground it aint hard to tell
You don't know
Oh Oh
You don't know you're beautiful

If only you saw what I can see
You'll understand why I want you so desperately
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know
Oh oh
You don't know you're beautiful
Oh oh
That what makes you beautiful

So c-come on
You got it wrong
To prove I'm right I put it in a song
I don't know why
You're being shy
And turn away when I look into your eyes

Everyone else in the room can see it
Everyone else but you

[Chorus]
Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground it aint hard to tell
You don't know
Oh oh

You don't know you're beautiful

If only you saw what I can see
You'll understand why I want you so desperately
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know
Oh oh
You don't know you're beautiful
Oh oh
That's what makes you beautiful

[Bridge]
Nana Nana Nana Nana
Nana Nana Nana Nana
Nana Nana Nana Nana

Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground it aint hard to tell
You don't know
Oh Oh
You don't know you're beautiful

[Chorus]
Baby you light up my world like nobody else
The way that you flip your hair gets me overwhelmed
But when you smile at the ground it aint hard to tell
You don't know
Oh oh
You don't know you're beautiful

If only you saw what I can see
You'll understand why I want you so desperately
Right now I'm looking at you and I can't believe
You don't know
Oh Oh
You don't know you're beautiful
Oh oh
You don't know you're beautiful
Oh oh
That's what makes you beautiful

#Enjoy the song....=)

Kematian...

Assalamualaikum...

Dah lama x menulis wei...last aku tulis time exam hari tu..plus peristiwa aku naik hantu dengan pondan2 uia ni, membuatkan aku xde mood nak buat entry baru... xde kaitan.. Kematian?? Tiba2 je aku nak tulis pasal mati kenapa..buang tabiat ke apa..

Well, aku rasa aku x perlu lah terangkan mengenai apa itu kematian dan prinsip asas mati ni..korang confirm dah tau yg kita ni, seorang manusia cuma sementara berada di muka bumi ni..kita pasti akan kembali kepada fitrah iaitu menemui pencipta kita, Allah S.W.T..kapan kembalinya??That's His job....:)

Aku sejujurnya sangat takut tiap kali nak masuk tidur...kenapa??takut x bangun esok a.k.a mati..bayangkan, bila Allah kasi green light untuk bangun dari tidur, banyak sangat perkara2 teruk yang aku buat..antaranya mudah je...bangun subuh pukul 7 ke atas..kepala hotak betul aku ni...Allah dah kasi best alarm, aku boleh buat bodoh je..benda ni xkan berlaku kalau aku duduk di rumah.. faham2 je lah sendiri..ni rasa nak berbini ni..kalau ada tulang rusuk kiri aku tu,confirm dia tolong gerak kan..haha melampau giler imaginasi..

Tu baru satu..subuh gajah..lepas saat tu, x terkira lah perkara2 yg aku lakukan sama ada baik atau buruk...sesungguhnya x terkira perkara2 tersebut..sebab tu lah, sebelum tidur aku buat perkara2 kecik yg at least boleh menghapuskan dosa2 kecil aku..Antaranya, baca surah wajib sebelum tidur, Surah al-Mulk..aku pun baru start amalkan pembacaan ni last year..aku selalu dengar orang cakap keberkatan membaca surah ni..aku pun pelik lah, then aku baca translation surah tu..seriously, it really open my hearts and minds.. sila baca translation selepas mengaji..apart from that, aku akan ambil wudhu' sebelum tidur..wudhu' kan berfungsi sbg penghapus dosa2 kecil..ye lah, kita xtau apa anggota badan kita buat sepanjang satu hari..contoh, pergi korek hidung dan lesek (xtau perkataan Bahasa Melayu biasa) dekat orang..kan dosa tu.. pengalaman sendiri

Sebelum tidur aku juga baca apa yang orang kita selalu sebut iaitu 3 Qul..nak tau Qul apa, ia adalah gabungan surah2 dari Surah Al-Nass, Al-Falaq dan Al-Ikhlas..ringkas dan mudah je surah2 ni..rugi siapa x baca..kalau lagu Gee, Genie, Oh, Hoot, The Boys aku boleh sebut, xkan surah2 ni aku x boleh baca..ye dop?? Last but not least aku akan tunaikan solat sunat taubat dan hajat...orang cakap sunat taubat patut dilakukan time buat tahajud..masalahnya aku ni payah nak bangun tahajud..hehehe..dan untuk sekian terakhir kalinya, sebelum tidur lafaz syahadah dan ucapan Bismillahirahmanirahim xkan aku lupa..tidur adalah satu ibadat, jadi dgn sebut lafaz Bismillah, at least aku buat pahala kecil sesuka hati aku je buat rule sendiri...pasal lafaz syahadah, kalau aku dimatikan pada malam aku tidur, sekurang-kurangnya aku meninggalkan dunia ini dengan lafaz yang aku pegang sejak dari kecil lagi..

Begitulah cerita aku mengenai kematian..cukuplah aku membebel ni..esok banyak kerja nak kena buat..tidur dulu semua..Selamat Malam...Assalamualaikum..

p/s: sebak je dengar lagu In-Team: Pemergianmu...:'(